Empon Nuorisotalon 30-vuotisjuhlat 8.5.2008

Kaarinan kaupungin nuorisotoimi järjesti Empon Nuorisotalon 30-vuotisen toiminnan kunniaksi avoimet ovet Nuorisotalolla 8.5.2008 kello 18 alkaen.

EOKY:n hallitus luovutti yhdistyksen viirin numero 11 Kaarinan kaupungin nuorisotoimelle "alueen nuorten hyväksi tehdystä työstä".

Viirin vastaanottivat nuorisotoimenjohtaja Jarkko Järvinen ja nuoriso-ohjaaja Jere Järvinen.

Paikalla oli nuorison lisäksi muutamia lapsiperheitä sekä Urpo Hakala, joka edusti 1970-80-luvuilla aktiivisesti nuorisoa ohjanneita empolaisia vanhempia.

Vuonna 1978 EOKY vaikutti olennaisesti siihen että Nuorisotalo saatiin nykyiseen käyttöönsä, samoin Jarkko Järvinen oli aktiivinen.

Teksti ja kuvat Lea Heinonen-Eerola.


Lainaus Empon omakotiyhdistyksen historiikista (Kirsti Helin – Katrin-Kristiina Ronkainen, Omaan kotiin Kuusistoon, 2003, s. 87-89):

Empoon oma nuorisotalo
1970-luvun lopulla omakotiyhdistyksen toimintaa laajennettiin edelleen. Mukaan tuli erillinen nuorisotoimikunta, jonka toiminnassa aikuisista olivat ainakin Raili Pöyhönen, Ismo Laaksonen ja Eino Risku sekä nuorison edustajina Kristiina Grön, Riitta Laaksonen, Matti Viherkoski ja Harri Virta.
Empon omakotiyhdistys ehdotti Kaarinan kunnanhallitukselle keväällä 1978, että lopetetun Tarmolan kaupan kiinteistö muutettaisiin nuorisotilaksi. Talo toimisi aamuisin lasten seimenä ja iltaisin nuorisotilana. Viihtyvyyden, kotirauhan ja luottamuksen säilyttämiseksi toivottiin, että talo olisi vain kuusistolaisten käytössä eikä toiminnan tulisi sisältää myöhään jatkuvia vapaita huvitilaisuuksia. Ehdotus hyväksyttiin, ja niin Empoon saatiin kaivattu kokoontumispaikka, joka palvelee kaikenikäisiä asukkaita.
Uuden nuorisotalon ansiosta nuorisotoiminta vilkastui. Talolla käytiin pelaamassa erilaisia pelejä tai muuten vaan tapaamassa toisia. Vuonna 1978 nuorisotalolla esitettiin elokuvia, muun muassa Karmiininpunainen merirosvo ja Autokilpailut ja lentämisen teoria, joita sponsoroivat Kaarinan kunta ja Shell. Myös puhelimen historiasta kuultiin esitelmä ja Pekka Lehtinen kertoi nykyaikaisesta tutkimusmatkailusta.
Seuraavana vuonna saatiin kunnalta televisio yhteisiä katseluhetkiä varten. Nuoret kokoontuivat keskiviikkoiltaisin, ja perjantai-iltaisin Kuusiston VPK kävi esittelemässä toimintaansa. Vuonna 1980 esitettiin kaksi elokuvaa, Atlantic-yhtye järjesti soitannollisen illan, tutustuttiin postimerkkeilyyn, tehtiin uintiretki ja harrastettiin jousiammuntaa. Toiminnasta vastasivat omakotiyhdistyksessä toimineet nuorten vanhemmat. Ismo Laaksonen muistaa kuinka hänkin kävi nuorisotalolla kerran viikossa ohjaamassa nuorten toimintaa. – Määrärahat olivat pienet ja pingismailoja tuli joskus hankittua omillakin rahoilla.
1980-luvulla nuorten kiinnostus yhteiseen tekemiseen oli hieman hiipumassa. Seuraava lainaus on vuoden 1980 toimintakertomuksesta: Nuorten ikäjakauma on kasvanut suureksi ja kaikenikäisiä kiinnostaviin harrastuksiin on vähän mahdollisuuksia. Toisaalta nuorilla alkaa olla hyvinkin erityyppisiä omia harrastuksia omakotiyhdistyksen nuorisotoiminnan ulkopuolella. Myöskään odotettua kunnan tai seurakunnan nuorisotyöntekijää ei vielä saatu. Vastuu nuorisotilojen valvonnasta on jaettu nuorisotoimikunnan jäsenten kesken ja tarvittaessa saatiin ulkopuolista apua.
Vanha Tarmolan kaupparakennuskin oli melko rapistuneessa kunnossa ja kunnan tekninen lautakunta totesi sen vuonna 1983 korjauskelvottomaksi. Vuonna 1987 nuorisotalon kunnostukseen saatiin kuitenkin vauhtia. Nuorisolautakunta kannatti nuorisotilan peruskorjausta ja esitti 350 000 markan korjausohjelmaa kunnanhallituksen hyväksyttäväksi. Talo peruskorjattiin niin sisältä kuin ulkoa.
Nuorisotalo eli ”Nuokkari” on 1990-luvulta lähtien ollut varattuna kaksi iltaa viikossa nuorten käyttöön ja ohjauksesta vastaa Kaarinan kaupungin nuorisotoimi. Nuoret, jotka pääasiassa ovat poikia, pelaavat siellä pingistä, biljardia ja tietokonepelejä, kuuntelevat musiikkia ja katsovat televisiota. Kuusistossa nuoriso- ohjaajana on pitkään toiminut Juha Haanpää. Hänen johdollaan nuoret käyvät myös erilaisissa urheiluturnauksissa, keilaamassa ja elokuvissa Turussa. Nuokkarin porukalla on myös oma sählyvuoro Kuusiston koululla. Syksystä 2002 alkaen Juha Haanpää on myös vetänyt kerran viikossa Kuusiston koulun oppilaille järjestettyä urheilupainotteista iltapäiväkerhoa. Nuoriso sai myös vuonna 2002 kauan kaipaamansa skeittipaikan Empon urheilukentän laidalle.
Nuorisotalo-nimi on hieman erheellinen, sillä talo on kaiken ikäisten asukkaiden ahkerassa käytössä. Päivisin kokontuvat perhepäivähoitajat hoitolapsineen ja eläkeläiset. Aikuisten päiväkerhossa pelataan maanantaisin muun muassa bingoa. Ilmi Saapola kertoo että hänen tehtävänään on hankkia bingopalkinnot; kaikkea tarpeellista ja hyödyllistä tavaraa. Omakotiyhdistyksen kokouksille nuorisotalo on ollut hyvä paikka. Taloa on voinut vuokrata kunnalta kohtuuhinnalla myös yksityisiin tilaisuuksiin, kuten lasten synttäreihin. Ilmeisesti tilan käyttäjät arvostavat yhteistä kokoontumispaikkaansa, sillä sisältä se on pysynyt hyvässä kunnossa nahkahuonekaluja myöten. Ulkoseinät sen sijaan kaipaisivat jo maalausta.

© Empon Omakotiyhdistys ry