Kesäretki Loimaalle 28.08.2004

Empon omakotiyhdistys järjesti tutumismatkan Loimaan nähtävyyksiin lauantaina 28.8.2004. Retkellä oli mukana kaikkiaan 32 empolaista. Monet olivat yllättyneitä, että Loimaalta löytyi niin paljon mielenkiintoisia kohteita. Matkaoppaana oli loimaalainen Anja Välimäki, joka ansiokkaasti kertoi Loimaan historiasta ja nykypäivästä ja vähän ”inside-tietoakin” monesta loimaalaisesta asiasta.
Empon Nuokkarin edestä lähdettiin aamuyhdeksältä. Loimaa-päivä aloitettiin Veteraanituvalla, jossa Loimaan Veteraanien edustaja Olavi Jokela kertoi tuvan vaiheista. Siellä olisi kulunut enemmänkin aikaa, niin paljon oli vanhaa kuva- yms. materiaalia sotien ajalta. Maastoon oli rakennettu mm. savusauna ja korsu.

Sen jälkeen matka jatkui Ateljee Hulmiin, 1800-luvulla rakennettuun, entiseen Hulmin tilan navettaan. Rakennus palvelee jalokiviseppien työhuoneena sekä korujen veistosten myyntinäyttelynä ja taidegalleriana. Löytyipä sieltä joillekin jotain ostettavaakin.

Pitopöydän antimia nautittiin Katinhännän Kievarissa. Talon isäntä kertoili vuonna 1853 rakennetun entisen Loimalan tilan värikkäästä historiasta. Ammattimuusikkoina tunnettu isäntäpari Marketta Joutsi ja Jukka Ollila tarjosivat vierailleen myös hengen ravintoa ikivihreillä laulelmillaan.

Seuraavaksi oli kohteena Alpo Jaakolan (1929 – 1997) patsaspuisto. Alueella on Jaakolan monista materiaaleista muovaamia ”eriskummallisia” veistoksia ja hänen sinne rakentamiaan tai muualta tuomiaan pieniä rakennuksia. Veistoshuoneena oli mm. toiminut entinen ruumishuone. Alpo Jaakola asui puistossaan erakkomaista elämää vuosina 1953 – 1979. Sieltä hän muutti uuden vaimonsa Marja Jaakolan kanssa Torkvillen taiteilijakotiinsa, joka oli remontoitu vanhasta kansakoulusta. Patsaspuistokierroksen jälkeen jatkoimmekin matkaa Torvilleen, jossa Alpo Jaakolan leski, galleristi Marja Jaakola otti meidän vastaan ja esitteli Alpo Jaakolan töitä. Taiteen lomassa saimme nauttia herkulliset suklaakakkukahvit.

Vielä oli yksi kohde jäljellä ennen kotimatkaa. Piipahdimme Jorma Haapalan savipajassa. Savenvalaja oli itse paikalla treijaamassa savitöitään perinteisellä menetelmällä. Moni lähti sieltä savipytty tai kukkopilli kainalossaan.

Kotimatka sujui mukavasti Launokorven bussissa, ja Ilmi Saapola ja Raija Lehtiranta järjestivät matkan aikana vielä yllätysarpajaiset. Iltaseitsemältä matkalaiset olivat reissusta väsyneitä, mutta tyytyväisiä päivän antiin eikä pieni sadekaan ollut haitannut menoa.

© Empon Omakotiyhdistys ry