Kesäretki Lepaalle 06.08.2005

Empon Omakotiyhdistyksen retki suuntautui 6.8.2005 Hämeeseen Lepaan vanhalle kartanotilalle Vanajaveden rannalle. Yhteensä meitä retkeläisiä oli 18. Kiertelimme kartanon laajoissa puistoissa, ihastelimme upeita omenatarhoja ja kukkanäytemaita.

Kierros kulki tuulimyllyn ja vanhan hautausmaan kautta. Vanhojen sukuhautojen keskellä kuulimme hurjan tarinan 1600-luvulla eläneestä Lepaan kartanon Annasta. Tarina kertoo kartanonherran teljenneen tyttärensä perunakellariin kuolemaan rangaistuksena tämän seurustelusta pappismiehen kanssa. Anna kummittelee edelleenkin hautausmaan liepeillä aina keskiyön aikaan.

Puutarha-alan koulutus alkoi Lepaalla vuonna 1910 kartanonomistaja Carl Packalénin testamentattua kartanon valtiolle puutarha-alan opetustarkoituksiin. Retkikunnastamme empolainen Eero Tiilikainen oli muistelemassa nuoruutensa opiskeluaikoja. Hän valmistui Lepaalta puutarhuriksi vuonna 1954. Eeron mukaan kartanon mailla juuri mikään ei ollut muuttunut. Edelleen olivat käytössä samat koulutus- ja majoitusrakennukset ja tuttu suihkulähde koristi vanhan koulurakennuksen edustaa.

Puutarhakoulutus on nykyään osa Hämeen ammattikorkeakoulua. Puutarhakoulutuksen lisäksi Lepaalla voi opiskella viininvalmistusta. Viinitilalla valmistetaan Lepaan omista marjoista ja omenista erilaisia viinejä ja liköörejä. Tutustuimme viininvalmistukseen ja viinikellareihin ja maistelimme talonviinejä. Hyviksi ne todettuamme kävimme myymälän kautta ostamassa tuliaiset.

Teksti ja kuvat Kirsti Helin

© Empon Omakotiyhdistys ry