Kuusisto tutuksi -retki 12.6.2008

Ensimmäistä kertaa Empon omakotiyhdistyksen kesäretki suuntautuikin omaan saareemme. Mukana retkellä oli lähes 30 henkeä ja sen enempää ei Launokorven bussiin olisi enää mahtunutkaan. Retkioppaanamme toimi Tuukka Alhonen, Kuusiston saaren syntyperäinen asiantuntija jo useammassa polvessa.

Matkalle lähdettiin Empon nuokkarilta noin kello 17:00. Bussia ajoi Kaisa Launokorpi.

Ensimmäinen retkikohde oli Kuusiston kirkko. Tuukka kertoi kirkon historiasta, miten kirkkoa on korjailtu, restauroitu ja mistä esimerkiksi kristallikruunut on saatu lahjoituksina.

Seuraavaksi suuntasimme aivan saaren itäpäähän eli Kuusiston linnanraunioille. Matkalla kuulimme tarinoita saaren alkuperäisistä tiloista, joista osalla on vielä tänäpäivänäkin maatalouteen liittyvää toimintaa.

Retken puolivälissä poikkesimme Kuusiston kartanossa, jossa oppaana toimi Leena Venhe Museovirastosta.

Paluumatkalla poikkesimme Lyhdyn tilalle, jossa nautimme retkieväät. Samalla tilan isäntä Vesa Riihihuhta kertoi tilan historiasta ja Jami Hirvi tilan nykyisistä aktiviteeteista. Tilalla harjoitetaan edelleen maataloutta, mutta rinnalle on noussut myös maatilamatkailuun liittyvää toimintaa.

Viimeisenä kohteena retkellä oli Jurvallin jyrkänne. Bussi jätti meidät päätienvarteen, josta patikoimme rinnettä ylös reilun puolen kilometrin verran. Jyrkänteeltä avautui upeat näkymät aina Pääskyvuoren linkkimastolle asti ja kauemmaskin horisonttiin.

Teksti ja kuvat Kalle Alho ja Mika Tolvanen.

© Empon Omakotiyhdistys ry